niedziela, 3 marca 2013

Ciasto marchewkowe

Dzisiaj miałam zamiar przejść 12 km. Przeszłam całą trasę. Było dużo śmiechu i oczywiście zmęczenia ;) Na początku moja koleżanka zobaczyła wędkarza... Od razu krzyknęła ,, Dzień dobry ! ''. Nic nie odpowiedział. Potem zobaczyła drugiego. Nic nie powiedziała. Potem trzeciego, a do czwartego krzyknęła ,, A kysz ! '' Potem powiedziała, że w tej rzece czyha na nią wędkarz który ją złowi. A potem wszystkie po kolei się wywalałyśmy na lodzie xD. A co zrobić, jak się przyjdzie z takiej wyprawy ? Zrobić herbatę :D I właśnie o ,, herbacie '' teraz opowiem. Moja koleżanka wzięła termos z kakaem ( czyli ,, herbatą '' xD ) I chciała ją wypić. No dobrze. Odkręciła, ale co odkręciła ? Odkręciła samą pokrywkę bez środka. Nie wiem czemu, ale się poskręcałyśmy ze śmiechu :D A z tego śmiechu co się zrobiło ? Kakao się wylało xD. No i co ? Wielka, brązowa plama na białym śniegu :D No dobra. Ale potem dwie inne dziewczyny zaczęły się o jabłko kłócić. Jedna strona nadgryziona... Co z drugą ? Jedna sekunda i już jabłka nie ma xD Wypadło im z rąk, więc już jabłuszka nie ma :c. A potem przybiegł pies a wszyscy krzyczą ,, Wilk ! Wilk ! On nas zaraz zje !!! '' xD Ale teraz przejdę do przepisu na super ciasto :D


Przepis na ciasto marchewkowe


Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 24 cm):
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach tarki; ok. 2-3 duże marchewki, po utarciu odciśnięte z nadmiaru soku)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:



Krok 1. Całe jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Krok 2. Powoli dodajemy olej, cały czas ucieramy.
Krok 3. Stopniowo dosypujemy mąkę, ucieramy aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy.
Krok 4. Dosypujemy proszek i sodę oraz cynamon.
Krok 5. Dodajemy startą marchewkę, delikatnie mieszamy aż do połączenia składników.
Krok 6. Pieczemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub w wysokiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia – 30-40 minut*. Temperatura 180 °C; piekarnik przed wstawieniem ciasta powinien być lekko podgrzany.
Ciasto można przełożyć masą budyniową lub kremem do karpatki (albo białym kremem do tortu Red Velvet z połowy porcji) i/lub polać polewą czekoladową albo lukrem.
* Ponieważ wiele osób pisało już, że piekło to ciasto dłużej, polecam obserwować w trakcie pieczenia czy szybko wyrasta i sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy środek ciasta nie jest wilgotny. W mniejszej formie i przy soczystej marchewce na pewno będzie wymagało dłuższego czasu pieczenia.


Smacznego :D


2 komentarze: